Zapotrzebowanie na usługi firm cateringowych cały czas rośnie. Jeśli więc Twoją pasją jest gotowanie, to warto pomyśleć nad otwarciem tego typu działalności. Musisz jednak pamiętać o kilku szczegółach. Podpowiadamy więc, co musi posiadać firma cateringowa.
Dobra lokalizacja i wybór odpowiedniego lokalu to kluczowe sprawy w przypadku firmy zajmującej się cateringiem. Musi spełniać on wymogi prawne oraz być funkcjonalny. Wybierając miejsce, musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na odpowiedni rozkład pomieszczeń – produkcyjnych, przygotowawczych, magazynowych i socjalnych. Lokal musi także posiadać odpowiednią wentylację oraz zabezpieczenia przeciwpożarowe. Muszą być również doprowadzone wszystkie niezbędne media, a dodatkowo woda musi być koniecznie przebadana przez stację sanitarno-epidemiologiczną oraz odpływ ścieków. Zadbaj także o to, aby wybranym lokalu ciągi komunikacyjne, brudne i czyste, nie przecinały się ze sobą – to samo dotyczy dostaw produktów i odbioru gotowych potraw. Po tych wszystkich przygotowaniach lokal musi być zatwierdzony przez Sanepid.
Źródło: vitesca/pixabay.com
W firmie cateringowej przyda się także samochód, a najlepiej model dostawczy. Większość zamówień wymaga również dostarczenia potraw, a czasem także naczyń na miejsce, dlatego też bez odpowiedniego auta prowadzenie działalności byłoby wręcz niemożliwe. Wybierając samochód, zwróć uwagę, aby był on odpowiednio duży – chcesz w nim w końcu przewieźć nawet największe zamówienia. Pamiętaj też, że podobnie jak w przypadku lokalu, firmowy samochód, którym będziesz rozwozić swoje wyroby, również musi być dostosowany do wymogów Sanepidu, a także przez niego zatwierdzony. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w dobre lodówki turystyczne do auta, ponieważ nie raz będziesz przewozić potrawy, które dla zachowania świeżości muszą być przechowywane z chłodnym miejscu.
Jest wiele akcesoriów kuchennych, które znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw, a szykując zamówienie dla kilkudziesięciu osób, każda sekunda się liczy. Dlatego też warto wyposażyć odpowiednio kuchnię. Przede wszystkim w dobry blender, na przykład taki z wymiennymi nakładkami, który nie tylko zblenduje i rozmiksuje składniki, ale ma także funkcję szatkowania warzyw. Przyda się także sprzęt wyręczający w krojeniu, taki jak klasyczna krajalnica do chleba, lub model przystosowany do krojenia wędlin oraz serów. Warto także zaopatrzyć kuchnię w wyciskarkę wolnoobrotową Jest to produkt, dzięki któremu zrobisz pyszny sok ze świeżych owoców i warzyw, nie tracąc przy tym cennych witamin i minerałów. Urządzenie to pracuje dużo wolniej niż klasyczna sokowirówka, ale im wolniej przebiega proces przerabiania, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy, a jego świeżość – zachowana na dłużej. Jeśli chodzi o napoje, to warto także zakupić syfony do wody, dzięki którym przygotujesz wodę gazowaną oraz musujące napoje smakowe przy użyciu dwutlenku węgla. Przyda się także dobrej jakości kruszarka do lodu. Ostatnim z niezbędnych akcesoriów są pojemniki GN, które absolutnie muszą znaleźć się w firmie zajmującej się cateringiem. To w końcu na nich będziesz prezentować i podawać przygotowaną żywność. Służą one także do przechowywania i utrzymywania potraw w temperaturze zarówno chłodnej, jak i gorącej. Na rynku znajdziesz wiele rozmiarów takich pojemników oraz możesz wybierać spośród wielu różnych materiałów. Z tymi wszystkimi akcesoriami przygotowywanie i podawanie potraw będzie z pewnością dużo łatwiejsze.